27 juni 2025
Verbale agressie in de zorg: wat het is en hoe Medewerkersindezorg helpt
Verbale agressie tegen zorgverleners is een probleem dat steeds meer aandacht krijgt. Niet voor niets startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op 18 juni 2025 de landelijke campagne ‘Blijf jezelf, tel even tot 11’. Deze campagne benadrukt dat agressie, in welke vorm dan ook, niet thuishoort in de zorg en roept iedereen op zuinig te zijn op zorg- en hulpverleners. Want ook al verlopen de meeste contactmomenten positief, zelfs één incident kan grote impact hebben op de zorgverlener én de kwaliteit van zorg voor anderen.
Wat is verbale agressie in de zorg en hoe ga je ermee om?
Verbale agressie in de zorg komt steeds vaker voor. Zorgverleners worden geconfronteerd met scheldpartijen, bedreigingen en intimidatie. Deze blog van Medewerkersindezorg.nl legt uit wat verbale agressie is, wat de gevolgen zijn voor zorgprofessionals en hoe wij jou helpen aan een veilige werkplek.
Verbale agressie: een groeiend probleem in de zorgsector
Zorgprofessionals in Nederland melden steeds vaker dat zij te maken krijgen met verbale agressie van patiënten, familie of bezoekers. Uit recente cijfers blijkt dat 65% van de zorgmedewerkers aangeeft dat dit invloed heeft op hun werkplezier en de kwaliteit van zorg.
De gevolgen van agressie voor zorgmedewerkers
Verbale agressie zorgt voor stress, verminderde motivatie en in sommige gevallen zelfs voor langdurig verzuim. Het ondermijnt het werkgeluk en de veiligheid van zorgverleners, die juist vanuit toewijding en passie voor anderen zorgen.
Wat kun je doen tegen verbale agressie op de werkvloer?
Het is belangrijk om te weten dat je als zorgmedewerker niet machteloos staat. Er zijn verschillende strategieën om jezelf te beschermen en adequaat te reageren:
Herken vroegtijdige signalen van agressie: Let op veranderingen in lichaamstaal, stemvolume of houding. Door alert te zijn, kun je sneller de-escaleren.
Blijf rustig en professioneel: Reageer kalm, stel grenzen en geef duidelijk aan welk gedrag niet acceptabel is.
Gebruik de "IK-boodschap": Bijvoorbeeld: "Ik wil u graag helpen, maar ik voel me niet veilig als u zo tegen me praat."
Verlaat de situatie indien nodig: Veiligheid gaat altijd voor. Haal hulp of trek je terug als dat nodig is.
Schakel hulp in: Roep ondersteuning in van een collega of leidinggevende.
Meld het incident altijd: Hiermee geef je een signaal af dat dit gedrag niet wordt getolereerd en help je mee aan structurele oplossingen.
Zoek nazorg: Praat erover met collega’s of een vertrouwenspersoon. Je hoeft het niet alleen te verwerken.
Medewerkersindezorg.nl: jouw partner voor veilige zorgbanen
Bij Medewerkersindezorg.nl geloven we dat zorgverleners zich veilig moeten voelen op hun werkplek. Wij helpen je aan een baan die past bij jouw wensen, zonder sollicitatieprocedures en met persoonlijke begeleiding. Wij luisteren naar jouw verhaal en zorgen voor een plek waar je werkgeluk voorop staat. Bekijk onze vacatures en klikgesprek-mogelijkheden op medewerkersindezorg.nl en ontdek hoe wij jou kunnen helpen aan een veilige en fijne baan in de zorg.
Blijf op de hoogte van de laatste vacatures, blogs en nog veel meer